Lichaamswerk

 

 

 

Ik ren en schreeuw om de bus te laten stoppen. Wind in de haren, arendsblik gefixeerd op dat ronkende voertuig in de verte.Te laat. Hijgend uitblazen, het hart dat raast in mijn borstkas. Rood aangelopen, al het bloed in mijn hoofd. Voeten te nauw in mijn schoenen, zweet rolt over mijn rug. Mijn kuitspieren strak gespannen. Een opkomende nekpijn en ja hoor, hoofdpijn ook in aantocht. Vraagt mijn lichaam zich ooit af waaraan hij dit heeft verdiend? 

Ik spreek iemand aan, rol met mijn hoofd, span mijn gezichtsspieren in tot een vormeloze lach, klak mijn tong en proef de zoute smaak in mijn mond, nog een luttele tien minuten tot de volgende bus. Rug leunend tegen de muur, vingers krakend, tapdansend balancerend op de berm. 

Ons lichaam staat ons ten dienste in alle nuances van beweging en mimiek, elke dag opnieuw. Veelal onbewust gebruiken we dit arsenaal van tools voor de meest complexe activiteiten en in relaties met anderen en onze omgeving. In communicatie is ons 'ik' aan het woord, maar ook ons lichaam: zweethanden, strakke of nonchalante houding, gefocust oogcontact of de blik in de verte, gekruiste armen en benen, ... 

Het lichaam heeft een taal maar ook een wijsheid en kennis. Soms overkomt het me dat 'ik, Liesbeth' een bepaalde richting uit wil, en dat mijn voeten plots een andere kant opgaan. Mijn lichaam toont een andere weg. Daar kom ik dan voor een verrassing te staan, vaak een ontdekking of inzicht. In samenwerking met mijn lichaam kom ik op de beste plekken.

Het is mijn bedoeling om de wijsheid van het lichaam te laten spreken. Zowel in hulpverlenende gesprekken, medische qigong als groepswerk zijn lichaam en beweging mijn vertrekpunt. Door beeldentheater, bewustzijnsoefeningen, ademhaling en beweging, vragen stellen en antwoorden laten opwellen, improvisatie, centrumversterkende oefeningen etc. kan het lichaam creatief spreken.

Ik put daarvoor uit hedendaagse dans, improvisatietechnieken, theatre of the oppressed, meditatie en Qigong.

Workshops
Shape future through arts
Creatieve methodieken voor sociale verandering

Waar zit onze kracht? Welke toekomst durven we dromen, welk potentieel durven we opzoeken?

Door middel van lichaamswerk, bewegingstheater en diverse spelvormen onderzoeken we verschillende dynamieken. Dynamieken die zich in de maatschappij afspelen, maar ook in onszelf. Want wat in de samenleving gebeurt, heeft effect op ons eigen welbevinden en functioneren. En omgekeerd mogen we geloven dat ons welbevinden en functioneren de maatschappij beïnvloedt.

 

Spelenderwijs en experimenterend onderzoeken we dynamieken van macht en onmacht, van vrijheid, relaties met anderen, de relatie met onszelf, het creatieve potentieel in onszelf, etc.

Spel is de onmisbare toegangspoort voor verbinding: daar vinden we innovatieve oplossingen, en daar ontmoeten we mekaar écht.

Het lichaam biedt een ander soort kennis en wijsheid die we kunnen inzetten voor maatschappelijke maar evengoed persoonlijke uitdagingen.

Je hebt hiervoor geen ervaring nodig in dans, theater of qi gong. Enkel een portie goesting om te experimenteren met toekomstmogelijkheden en verbinden met je eigen potentieel.

Toekomstige data van workshops volgen...


 

Reactie van een deelnemer:

"Alles is er al" (quote van een van de andere deelnemers). Liesbeth's ontwapenende en uitdagende workshop was voor mij een vorm van thuiskomen. Met ruimte voor experiment en aandacht voor je lichaam, leer je vertrouwen op jezelf.